Urk best betalende gemeente Flevoland – NOP slechtst

Van alle Flevolandse gemeenten is Urk de enige die zijn rekeningen op tijd betaalt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Dun & Bradsheet Nederland in opdracht van MKB-Nederland  onder Nederlandse gemeenten heeft uitgevoerd. Noordoostpolder bengelt in het overzicht onderaan; de gemiddelde termijn waarbinnen de facturen in deze gemeente worden betaald bedraagt liefst 46 dagen. De gemiddelde overschreiding van de betalingstermijn bedraagt daar 16 dagen.

De gemeente Urk hanteert een korte betaalingstermijn (26 dagen) én handelt alle betalingen ook binnen die termijn af. De betalingstermijnen van overige gemeenten zijn:

Lelystad 28 dagen (gemiddelde betalingsoverschreiding 3 dagen), Almere 29 dagen (3 dagen overschreiding), Zeewolde 29 (5 dagen overschreiding) en Dronten 29 (6 dagen overschreiding).

Voorzitter Michaël Van Straalen van MKB-Nederland kan niet begrijpen waarom het gemeenten niet lukt de rekeningen aan het bedrijfsleven “gewoon” binnen 30 dagen te voldoen. “Iets anders dan een slechte interne organisatie kan ik in elk geval niet bedenken”, zegt hij. “Al is bij eerdere inventarisaties ook wel gebleken dat gemeenten zich er vaak niet eens van bewust zijn dat hun slechte betaalgedrag ondernemers in de problemen kan brengen. Maar inmiddels mag dat toch wel duidelijk zijn. Ja, de economie trekt aan, maar liquiditeit en cash-flow zijn voor veel mkb-bedrijven nog altijd een probleem. Daarbij mag je juist van overheden natuurlijk verwachten dat zij zich aan de wet houden. En die schrijft betalen binnen 30 dagen voor.”

Het volledige overzicht vindt u hier.

COMMENTS

  • HansB

    Als ik de gepresenteerde cijfers goed interpreteer, slagen 5 van de 6 Flevolandse gemeenten er in meer dan 96% van hun rekeningen binnen de afgesproken termijn te betalen. Dat mag best een goed resultaat genoemd worden. Overigens is dit nog geen reden voor de gemeenten achterover te leunen. Als je naar Urk kijkt is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Dun en Bradstreet maken wel een rekensommetje, maar geven geen enkele vorm van analyse waarom NOP zo achterblijft. Dat is jammer. Dat de auteur van dit stuk niets anders dan een slechte interne organisatie weet te bedenken zegt mogelijk iets over zijn fantasie, maar achiet als analyse ernstig tekort. Het argument dat MKB’ers zo zielig zijn omdat ze last hebben van allerlei Engelse woorden vind ik niet echt sterk. Het argument dat de overheid zich aan zijn eigen afspraken moet houden vind ik overtuigender. Als je als Ondernemer te maken hebt met overheden weet je dat de betalingstermijn oploopt met de hoogte van de overheid. Een verstandige ondernemer houdt daar rekening mee. Uiteindelijk betalen overheden hun rekeningen wel.

Leave a Comment