Tot hier en nu verder

Heb je een goeie deal te pakken? Direct afhandelen. Iedere seconde telt want straks komt er iemand anders binnen en die biedt meer. Dat is één van de vele adviezen die zakenman Erik de Vlieger geeft in zijn autobiografie Tot hier en nu verder. In dat boek nog veel meer adviezen, tips en trucs en bekende open deuren. Boeiende leesstof. Een aanrader.

De Vlieger begon als 19-jarige Zandvoortse branieschopper in de zaak van zijn vader: Imca Textielmachines. Het was het begin van een zakelijke rollercoaster die in 2004 een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf, een mediaonderneming en heel veel vastgoed omvatte. En Erik was de golden wonder boy die met een combinatie van bluf en scherpzinnigheid tot grote zakelijke hoogte was gestegen. En als veertiger gedroeg Erik zich daarbij nog steeds als het Zandvoortse lefgozertje met een dikke vinger naar de gevestigde orde. En met foute relaties die hem langs de afgrond leidde en een Openbaar Ministerie die hem er uiteindelijk in duwde. Onze vaderlandse Richard Branson liep keihard tegen de betonnen, oer-Hollandse calvinistische muur op. Tien jaar duurde zijn juridische strijd tegen het gerechtelijke estabishment. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken en liet het Openbaar Ministerie de zaak sluiten. Operatie geslaagd, patient dood. Erik had zijn imperium door de strafzaken zien afkalven met uiteindelijk 2000 mensen op straat. Vergissing van het OM, ga terug naar AF.

En dus werd het tijd voor een boek. Niet direct een rechtzetting, maar wel een eerlijke kijk in het leven van een rasondernemer die soms een beetje naïef opereerde of uit gretigheid blind werd voor signalen dat sommige personen en zaken niet pluis waren. De destijds in Amsterdam verblijvende Urugyuaanse horecaondernemer Alberto Fernandez bijvoorbeeld met zijn Isrealische vriendjes. Alarmbellen! Wie gaat er met zo’n persoon – die bovendien al tig keer failliet was gegaan – nou zaken doen? Erik. En wat doe je nou in hemelsnaam in barretje Lexington als je weet dat dit etablissement in die tijd zo’n beetje de huiskamer van de Amsterdamse louche onderwereld was? Erik ging er stoer aan de bar hangen. En Willem Endstra bijvoorbeeld. Maar ja, iedereen deed zaken met hem, alle banken, de overheid en de vastgoedcriminelen. En niemand had dat door. Ook Erik niet. Zo kunnen we lezen. Enfin het OM had geen poot om op te staan, maar hield Erik wel 10 jaar juridisch bezig. Na afloop van de nachtmerrie kreeg hij een koud briefje van de Officier van Justitie uit Amsterdam die hoopte dat Erik zich weer op ‘maatschappelijk waardevolle wijze op de toekomst kan gaan richten’. Whatever.

Enfin. Tijd voor een boek dus. Moet Erik hebben gedacht. Het ligt er nu. Geschreven aan de keukentafel. Vijftien hoofdstukken die bol staan van anekdotes en wederwaardigheden. Vol (zelfs)spot en humor. Zijn rol hier en daar een beetje overdreven en spannender gemaakt, maar dat mag. Het gaat om het geheel der ervaringen, waar Erik de lezer in meeneemt. Dus staan er voor de (beginnende)ondernemer ook veel aanbevelingen, adviezen en tips en trucs in. Een bloemlezing:

 “Denk groot. Je hebt het lot zelf in de hand.”

“Een ontevreden ondernemer gaat net zo lang door tot hij tevreden is.”

“Succes laat zich niet wetenschappelijk verklaren, laat staan voorspellen. Zeker niet door marktrapporten die eerst door accountant gemaakt moeten worden voordat een ondernemer tot actie durft over te gaan.”

“Bouw je bedrijf niet op de visies van analisten. Lees wat ze schrijven, maar houd hun mening scherp tegen het licht.”

“Ondernemers die een klap hebben gekregen of een faillissement aan de broek: aan het einde van de tunnel gloort het licht, gewoon doorwerken, zuinig zijn, volhouden en doen waar je goed in bent.”

“De basis van iedere onderneming moet eenvoudig zijn: geen minder uit dan er binnenkomt.”

“Vertrouw de financieel directeur niet als hij zelf gaat ondernemen. Hij doet de financiën en jij doet de zaken. Draai het nooit om, want dat wordt ellende.”

“Pas op voor mannen met kleine oogjes en kleine brilletjes.”

“In Nederland zitten de grootse leugenaars en de slechtste betalers.”

“Winst daar gaat het om. Je kunt nu eenmaal geen brood bij de bakker betalen met een droom.”

“Als het geld jou regeert, ben je vergeten dat jij het geld moet regeren. En dat er meer in het leven is.”

“Vele ambtenaren denken in beperkingen. De wettelijke beperkingen vormen het bestaansrecht van deze overheidsdienaren die vergeten zijn dat ze voor ons burgers werken, maar denken dat wij voor hun werken.”

“Onroerend goed is geld en geld alleen, iedereen in die wereld is voor zichzelf bezig.”

“Je struikelt nooit over een rots want die zie van veraf aankomen. Kleine steentjes, die zijn pas gevaarlijk.”

“Draag nooit een wit kostuum als je een fabriek bezoekt.”

 

Erik de Vlieger (1959) | Tot nu en nu Verder | 288 blz. | Kosmos Uitgevers | ISBN 978 90 215 5894 3 www.kosmosuitgevers.nl

 

Nabrander – Erik is een buitengewoon actief twitteraar. Gevat, alert en altijd de vinger op de zere plek. Volg hem: @EWdevlieger

Twitter

 

 

Leave a Comment