Toename aantal topvouwen in slakkengang – Jorritsma gaat dat veranderen

Den Haag, 24 November 2015 /EZPress/ – Annemarie Jorritsma gaat zich inzetten voor betere doorstroom van vrouwen naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij volgt oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet op als kwartiermaker voor Topvrouwen.nl, de aanpak voor meer diversiteit aan de top. Deze database is een initiatief van VNO-NCW en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

`Slakkengang`
De VVD-politica gaat, net als Gerdi Verbeet (PvdA) deed, samen met Leo Houwen in gesprek met de top van bedrijven en organisaties over de manier waarop meer vrouwen de top kunnen bereiken. Volgens minister Bussemaker verloopt de toename van het aantal vrouwelijke bestuurders in Nederland namelijk in een slakkengang. Jorritsma moet daar als boegbeeld van Topvrouwen.nl verandering in brengen.

Vicepremier
De VVD-politica bekleedde in haar politieke carrière meerdere ministersposten. Ook was zij vier jaar vicepremier. De afgelopen twaalf jaar was Annemarie Jorritsma burgemeester van Almere. In juni jaar werd zij Jorritsma beëdigd als lid van de Eerste Kamer. En onlangs trad ze toe tot de raad van commissarissen van accountantsfirma PwC Nederland.

Topvrouwen.nl
Topvrouwen.nl is een initiatief van minister Jet Bussemaker en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Zij hebben deze database gelanceerd om potentiële vrouwelijke kandidaten voor een hoge bestuursfunctie beter zichtbaar te maken voor bedrijven en executive searchbureaus.
Zij wilden daarmee een einde maken aan het excuus van veel bedrijven dat er niet genoeg geschikte vrouwen zouden zijn. De database telt inmiddels meer dan 1000 topvrouwen die geschikt zijn voor een functie in het bestuur bij een groot bedrijf. Minister Bussemaker heeft inmiddels de database overgedragen aan VNO-NCW en Stichting Talent naar de Top.

Foto: Wijnslak van Jürgen Schoner.

Leave a Comment