Onderzoek: Flevoland heeft cultureel ‘t minst te bieden

Van alle provincies heeft Flevoland op cultuurgebied het minst te bieden. Dat blijkt uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek dat deze week door de Universiteit van Amsterdam werd gepubliceerd.

In de studie (onder 7850 mensen) is het maatschappelijk draagvlak onderzocht van alle Nederlandse cultuurinstellingen, dagattracties, evenementen en sportorganisaties. Inwoners zijn ondervraagd over hun eigen provincie. Noord-Holland heeft volgens het onderzoek het rijkste aanbod. De helft van de meest gewaardeerde vrijetijdsbestemmingen bevindt zich in de noordelijke provincies, met de Elfstedentocht aan kop. Onder de inwoners van Drenthe is het draagvlak voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de nieuwe dierentuin Wildlands groot. Bij Groningers is de Martinitoren favoriet.

Volgens de onderzoekers moet de provincie Flevoland zich zorgen maken. Het AD vatte het samen: ,,Uit ander onderzoek komt Flevoland telkens als minst aantrekkelijke provincie uit de bus. De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaardersplassen zijn weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.”