Flevoland op Provada vastgoedbeurs

De Provada vastgoedbeurs die van 2-4 Juni in RAI Amsterdam werd gehouden is door de gemeenten Almere en Lelystad aangegrepen om zich te presenteren. Beide plaatsen deden dat op de stand van Amsterdam – de Amsterdam Metropolitan Area. Business Flevoland nam op 3 juni een kijkje op de Provada.

Opvallend is het grote aantal gemeenten dat, al dan niet met een eigen stand, op de Provada uitpakt. Bij de zeer drukke stand van Zwolle – slogan: Zwolle Regio Doet Het! – treffen we Peter Broer van MAC3PARK. MAC3PARK is de grootste aanbieder van thematisch vastgoed in Flevoland. In Dronten ontwikkelt MAC3PARK momenteel vijf kantoorvilla’s aan De West. Met name voor dit project is veel belangstelling uit de regio Zwolle. Dronten zelf is niet aanwezig, maar staat wel prominent op een grote wandkaart van de regio Zwolle.  Broer is vooral ter oriëntatie op de Provada, trends herkennen, ontwikkelingen volgen; precies waar deze vakbeurs voor is bedoeld. Afwezig dit keer op de Provada is de gemeente Zeewolde. Wel aanwezig is Wilco van Zon. Vanuit zijn onderneming NoMonkey adviseert en ondersteunt hij gemeenten bij de verkoop van bedrijventerreinen. Hij is één van de acquisiteurs van het Zeewolde Zakelijk team. “Op de Provada zie toch vooral veel vastgoedinvesteerders en relatief weinig ondernemers die op zoek zijn naar bouwgrond. De focus van Zeewolde is nu vooral gericht op de regio met presentaties op regionale/lokale beurzen.”

WitchWorld

Die vastgoedinvesteerders zoek Almere nu juist weer wel. Met het themapark WitchWorld heeft Almere een troef in handen, die vanaf 2019 voor veel bezoekers moet gaan zorgen. Op de stand van Amsterdam Metropolitan Area spreken we met Joliette de Groote van WitchWorld en René Burgler de projectdirecteur namens de Gemeente. WitchWorld in Almere is een fraai innovatief initiatief, ongetwijfeld geïnspireerd door de ideeën en de Witch World boekenreeks van de Amerikaanse fantasieschrijfster Andre Alice Norton. Almeerder Teun Teunis is sinds 2009 met de ontwikkeling van WitchWorld bezig. Eerst probeerde hij het in Zweden, maar toen dat mislukte kreeg hij uiteindelijk in Almere de handen wel op elkaar. Het project moet aan de A6 rond de kasteel-bouwruïne worden gerealiseerd. De verwachting is dat WitchWorld jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers zal trekken en het is daarmee meer dan levensvatbaar. “De komst van het themapark levert ruim 1600 banen op,” zegt Joliette de Groote, die op de stand aan de hand van een gedetailleerde 3D-maquette tekst en uitleg geeft. “We zijn hier om potentiële investeerders te ontmoeten”, zegt Burgler. “We hebben al financiering van rond de 35 miljoen zeker gesteld, uiteindelijk hebben we zo’n 90 miljoen euro nodig.” Dat zijn flinke bedragen, maar in de pretparkbranche, waarin jaarlijks voor tientallen miljoenen in nieuwe attracties wordt gestoken, nog relatief weinig. “Wij zien toegevoegde waarde van WitchWorld voor de regio, zeker in combinatie met de Floriade,” zegt Joliette de Groote.

Joliette de Groote

Foto:Joliette de Groot bij de 3D-maquette van WitchWorld op de Provada vastgoedbeurs.

OMALA

Bij de presentatie van Lelystad treft Business Flevoland OMALA-projectontwikkelaar Stefan Bakker aan in gesprek met Flevolands gedeputeerde Jaap Lodders. Het gesprek gaat uiteraard over de luchthaven Lelystad. De Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA) is de gebiedsontwikkelaar voor Airport Garden City. Dat is een gebied van 660 hectare tussen Amsterdam-Lelystad Airport (zoals de luchthaven gaat heten) en de A6. OMALA is een initiatief van de gemeenten Almere en Lelystad en de provincie Flevoland. Aansluitend aan het luchthaventerrein ontwikkelt OMALA een hoogwaardig bedrijventerrein met een prominente plaats voor innovatieve bedrijvigheid, grootschalige leisure en duurzame technologie.  Bakker verwacht dat ondanks de inspanningen nu, er pas over zo’n drie jaar de verkoop van de bedrijfsgrond zal gaan aantrekken. “Zodra de uitbreiding van de luchthaven zichtbaar gaat worden, zal ook de belangstelling voor vestiging gaan toenemen”, zo verwacht Bakker.  Jop Fackeldey, wethouder van Lelystad, beaamt dat: “We gaan economisch mooie tijden tegemoet”, zegt hij tussen de drukke gesprekken met de standbezoekers door.

 

Leave a Comment