Bio Brass Flevolandse Toponderneming 2017

De Zeewoldense agrarische onderneming Bio Brass heeft de Flevopenning Topnderneming 2017 gewonnen. Zij kreeg de prestigieuze onderscheiding op vrijdag 19 mei uit handen van gedeputeerde Jan-Nico Appelman tijdens het Ondernemersgala van de Stichting Flevopenningen.

Liefst 560 ondernemers en bestuurders waren er op vrijdag 19 mei bij het Urkse Balk Shipyard – voor de gelegenheid ongebouwd om het beroemde Flevopenningen Ondernemersgala te herbergen – getuigen van dat Bio Brass in de prijzen viel. Met een staande ovatie feliciteerden de genodigden de innovatie onderneming, die eerder dit jaar al tot Zeewolder Onderneming van het jaar werd benoemd.

Bio Brass is actief in de teelt, verwerking en marketing van biologische groenten. Door vernieuwende verbindingen in de keten is Bio Brass in staat een stabiel en continue volume te verzorgen voor afnemers in Europa. Producten worden op locatie bewerkt en verpakt. Hierdoor worden onnodige kosten en kwaliteitsderving later in de keten voorkomen. De biologische teeltbedrijven – NZ27, Van Andel en Snippe – stapten in 2006 zo te zeggen over hun eigen erfgrenzen heen, door onder de naam Bio Brass de teelt van dagverse biologische groenten zoals bloemkool, broccoli en slasoorten te gaan verzorgen binnen de gewasrotatie op deze drie bedrijven. Bovendien pasten zij de verticale benadering van de landbouw toe, waarbij het gaat om samenwerking met retailers om oplossingen voor de consument te realiseren. Bio Brass heeft een modern proces ontwikkeld waarbij rode bieten op het bedrijf worden gekookt, gesneden en verpakt. In het bezoekerscentrum ‘De Beleving’ aan de Winkelweg, dat de bezoeker inspiratie en toepassingsmogelijkheden biedt, heeft Bio Brass een instrument voor de verbinding van de belanghebbenden in de keten en de maatschappij.

De overige genomineerden voor de Flevopenning Toponderneming 2017 waren: Dimensio (Almere), Loading Systems (Lelystad), Schaap Holland (Biddinghuizen), MDV Beheer (Urk) en MCM (Marknesse).