Bedrijvigheid transport afgenomen – vertrouwen neemt toe

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van 2015 een gemengd beeld laten zien. Dat blijkt uit het laatste conjunctuuronderzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het eerste kwartaal 2015, zo meldt TLN op haar website.

In het eerste kwartaal van dit jaar is de bedrijvigheid teruggelopen, zowel ten opzichte van het vorige als van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn echter gunstig, zo meldt TLN. De orderportefeuille is redelijk goed gevuld, waardor het ondernemersvertrouwen in de transportsector het hoogste punt in zeven jaar heeft bereikt. Opvallend is onder andere het verschil in resultaten voor grote en kleine bedrijven. Met name grotere bedrijven laten betere resultaten zien.

Ondanks de kleine groeicijfers van de Nederlandse industrie en de detailhandel in het eerste kwartaal, loopt het niveau van de totale bedrijvigheid binnen de sector transport en logistiek terug, zowel op jaar- als op kwartaalbasis. Volgens cijfers van het CBS vertoont de industrie na vijf maanden van krimp in maart nu weer een hogere dagproductie (+1,6 procent). De detailhandel laat in het eerste kwartaal een volumegroei van 2 procent op jaarbasis zien. Op basis van deze cijfers worde positievere resultaten voor de sector transport en logistiek verwacht.

TLN zegt dat ten opzichte van het eerste kwartaal 2015 41 procent van de ondernemers een hogere bedrijvigheid verwacht. Grote bedrijven zijn positiever dan de trend. Van de grotere bedrijven gaat het bij 55 procent beter dan een jaar geleden. Bij de kleine bedrijven gaat het om 29 procent en het percentage voor ZZP-ers is nog iets lager, namelijk 25 procent.

 

Leave a Comment