ACE Pharmaceuticals ontwikkelt geneesmiddel

XCYST, een bacteriedodend middel ontwikkeld door ACE Pharmaceuticals in Zeewolde, is deze week officieel als geneesmiddel geregistreerd. Precies een jaar geleden  won ACE Pharmaceuticals de Innovation Challenge 2014 van HUMANIMAL – One Health in de categorie ”beste professionele idee Flevoland” met het idee om XCYST als medicijn op de markt te brengen. Dat is dus gelukt.

XCYST is een bacteriedodend geneesmiddel in tabletvorm. XCYST kan worden ingezet bij de behandeling van steeds terugkerende blaasontstekingen. Bij bepaalde groepen zijn de steeds terugkerende blaasontstekingen een (groeiend) probleem. En dan gaat het niet alleen om oudere mensen in verzorgingstehuizen, maar ook om mensen met een dwarslaesie of mensen met MS. Bij het veelvuldig gebruik van antibiotica is de kans groot dat zich resistentie ontwikkelt. De antibiotica werken dan niet meer. XCYST is geen antibioticum, maar een chemische bestrijder van bacteriële infecties. Resistentie zal zich dan ook niet ontwikkelen. Volgens ACE is het grote voordeel van XCYST dat het alleen in de blaas werkt en geen bijwerkingen heeft.

Op de foto wordt Cees van Veldhuizen, directeur van ACE Pharmaceuticals gefeliciteerd door Ineke Mastenbroek, directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland.

 

Leave a Comment