Aantal distributiecentra blijft groeien

Het aantal distributiecentra in Nederland blijft mede dankzij de vraag naar zogenoemde megahallen explosief stijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseur JLL (Jones Lang LaSalle) waarover het Financieele Dagblad vandaag publiceerde.

Ondanks de crisis in de vastgoedsector is de beschikbaarheid van logistiek vastgoed sinds 2008 met circa 3 miljoen vierkante meter gestegen naar ruim 26 miljoen. Naar verwachting komt er dit jaar nog een half miljoen vierkante meter bij. De sterke stijging is onder meer het gevolg van de opkomst van distributiecentra met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter of meer, de zogeheten megahallen. Zo bouwde Action afgelopen jaar in Echt een distributiecentrum van 58.000 vierkante meter. Brand Loyalty bouwde een grote logistieke hub in Venlo (45.000 m2) en Vos Logistics breidde zijn opslagcapaciteit in Oss uit met 24.000 m2 tot 170.000 m2. Wehkamp claimt in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor webshoppen ter wereld te realiseren (47.000 m2).

ProLogis, Delin en Warehouse de pauw zijn grote kopers van logistiek vastgoed. Beleggers investeerden in 2014 in totaal 1,1 miljard euro in logistiek vastgoed, een stijging van 39% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Leave a Comment